de Quervain je tenosinovitis

De Quervain je tenosinovitis (DIH-kwer-Vains deset oh-sine-oh-VIE-tis) je bolno stanje koje utječe tetive na palac strani ručnog zgloba. Ako imate de Quervain je tenosinovitis, vjerojatno će boljeti kada uključite svoj ručni zglob, shvatiti nešto ili napraviti šaku.

Iako je točan uzrok de Quervain je tenosinovitis nije poznat, svaka aktivnost koja se oslanja na ponavljajući ruci ili zglob pokreta – kao što radi u vrtu, igrati golf ili reket sportova, ili dizanje beba – može biti gori.

Kada posjetiti liječnika

Simptomi de Quervain je tenosinovitis uključuju

Što možeš učiniti

Ako je uvjet ide predugo bez liječenja, bol može širiti dalje u palcu, natrag u svoje podlaktice ili oboje. Štipanje, hvatalo i drugi pokreti palca i zgloba pogoršati bol.

Što očekivati ​​od svog liječnika

Posavjetujte se s liječnikom ako i dalje imate problema s bolovima ili funkciju, a već ste pokušali

Lijekovi

Kronična prekomjerno korištenje ručnog zgloba obično povezana s de Quervain je tenosinovitis.

Tetive su uže, kao što su strukture koje se pričvršćuju mišića na kost. Kada grip, razumijevanje, stisnuti, prstohvat ili iscijediti nešto u ruci, dvije tetive u zapešću i donji palac normalno klize glatko kroz mali tunel koji ih povezuje s bazom od oka. Ponavljanje određeni dan motion dan može iritirati ovojnicu oko dvije tetive, što uzrokuje zadebljanje i oticanje da ograniči njihovo kretanje.

Ostali uzroci de Quervain je tenosinovitis uključuju

Faktori rizika za de Quervain je tenosinovitis uključuju

Netretiranih de Quervain je tenosinovitis može učiniti je teško koristiti svoju ruku i ručni zglob pravilno i ograničiti vaš zglob je raspon pokreta.

Dogovorite sastanak sa svojim liječnikom ako imate rukom ili zglob vezane uz bol i self-care mjere – kao što su izbjegavanje aktivnosti koje aktiviraju bol – ne pomažu. Nakon početnog pregleda, liječnik vas može uputiti na ortopeda, reumatologa, ručno terapeuta ili radnog terapeuta.

Evo neke informacije kako bi vam pomoći da dobijete spreman za imenovanje.

U nastavku su neke osnovne pitanja pitati liječnika koji vas ocjenjuje za wrist- rukom ili povezanih simptoma.

Ne ustručavajte se postavljati druga pitanja, kao dobro.

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti niz pitanja, uključujući

Za dijagnosticiranje de Quervain je tenosinovitis, liječnik će ispitati svoju ruku da vidi da li se osjećate bol kada se primjenjuje pritisak na palac strani ručnog zgloba.

Vaš liječnik će također izvršiti Finkelstein testa, u kojem ćete savijati palcem preko dlanu i saviti prste preko palca. Tada ćete savijati zglob prema svom malom prstu. Ako se to uzrokuje bol na palac strani ručnog zgloba, vjerojatno imate de Quervain je tenosinovitis.

Terapija

kirurgija

Imaging testovi, kao što su X-zrake, u pravilu nisu potrebne za dijagnosticiranje de Quervain je tenosinovitis.

Liječenje de Quervain je tenosinovitis je usmjeren na smanjenje upale, čuvajući pokret u palca i sprečavanje ponavljanja.

Ako počnete liječenje rana, simptomi bolesti se treba poboljšati u roku od četiri do šest tjedana. Ako vaš de Quervain je tenosinovitis počinje tijekom trudnoće, simptomi su vjerojatno da će završiti negdje krajem ili trudnoće ili dojenja.

Kako bi se smanjila bol i oteklina, liječnik može preporučiti pomoću over-the-counter bolova kao što su ibuprofen (Advil, motrin IB, i ostalo) i naproksen (Aleve).

Vaš liječnik može preporučiti injekcije kortikosteroida lijekova u tetive korice za smanjenje oteklina. Ako liječenje započne unutar prvih šest mjeseci ove simptome, većina ljudi se oporavi u potpunosti primio kortikosteroidne injekcije, često nakon samo jedne injekcije.

Početno liječenje de Quervain je tenosinovitis mogu uključivati

Također možete vidjeti fizičku ili radnog terapeuta. Ovi terapeuti mogu pregledati kako koristite svoj zglob i dati prijedloge o tome kako napraviti prilagodbe za ublažavanje stresa na zglobovima. Vaš terapeut može naučiti vježbe za vaš zglob, ruku i ruku za jačanje mišića, smanjuje bol, ograniči iritaciju tetive.

Ako je vaš slučaj ozbiljniji, vaš liječnik može preporučiti ambulantne operacije. Kirurgija uključuje postupak u kojem liječnik pregledava ovojnicu koja okružuje uključeni tetive ili tetive, a zatim otvara korice za oslobađanje tlaka tako da se vaši tetive može kliziti slobodno.

Vaš liječnik će razgovarati s vama o tome kako da se odmori, ojačati i obnoviti svoje tijelo nakon operacije. Fizička ili radni terapeut može sastati s vama nakon operacije kako bi vas naučiti nove vježbe za jačanje i pomoći vam da prilagodite svoje dnevne rutine kako bi se spriječilo buduće probleme.

Ako vam ne treba operaciju, brigu za svoje stanje je puno isto kao što je sprečavanje

posjetite svog liječnika