dekstroamfetamin i amfetamin (oralnim putem) opis i brand imena

Amfetamin i dekstroamfetamin kombinacija se koristi za liječenje nedostatka pažnje poremećaja hiperaktivnosti (ADHD) i narkolepsije (nekontrolirana želja za spavanje ili nagli napadi dubokog sna). Ta dva lijekovi pripadaju skupini lijekova koji se nazivaju središnji živčani sustav (SŽS) stimulansi.

Amfetamin i dekstroamfetamin kombinacija djeluje u liječenju ADHD-a se povećala pozornost i smanjiti nemir u bolesnika koji su pretjerano aktivni, ne mogu se koncentrirati, ili se lako omesti. Ona se koristi kao dio cjelokupnog programa liječenja koja uključuje i socijalnu, obrazovnu i psihološku terapiju.

Kanadski Brand Name

Ovaj lijek je dostupan samo na liječnički recept. Recepta se ne može puniti. Novi recept mora se dobiti od svog liječnika svaki put kada je potrebno ovaj lijek.

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Tablet, kapsula, s produženim oslobađanjem

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali dječje specifične probleme koje bi se ograničava korisnost amfetamina i dekstroamfetamin kombinacije za tretiranje ADHD u djece. Međutim, sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene u djece mlađe od 6 godina (s produljenim oslobađanjem kapsula) ili djece mlađe od 3 godine starosti (tablete).

Odgovarajuće studije o povezanosti dobi na učinke amfetamina i dekstroamfetamin kombinaciji nisu izvršene u gerijatrijske populacije.

Alergije

Studije u žena dojenja su pokazala štetne učinke za dojenčad. Alternativa ovim lijekovima treba propisati ili bi trebali prestati dojiti dok koristite ovaj lijek.

pedijatrijski

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

gerijatrijske

Trudnoća

Dojenje

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Interakcije lijekova

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Ostale interakcije

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Druge zdravstvene probleme

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Uzmi ovaj lijek samo kao režiji liječnika. Nemojte uzeti više ili manje od toga, nemojte to uzeti češće, a ne uzeti ga na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio. Ako uzmete previše, lijek može postati navika koja tvori (uzrokuje duševnu ili tjelesnu ovisnost).

Ovaj lijek bi trebao doći s lijekovima vodič. Pročitajte i slijedite ove upute pažljivo. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate bilo kakvih pitanja.

Ako mislite da je ovaj lijek ne radi ispravno nakon što ste ga uzeti za nekoliko tjedana, ne povećavaju dozu i provjerite sa svojim liječnikom.

Uzmite redovite tabletu u jutro i rano poslijepodne. Ako uzmete tabletu navečer, možda imate problema sa spavanjem noću.

Ako koristite kapsula extended-release

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Doziranje

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

propustili dozu

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak u redovitim posjetima kako bi bili sigurni lijek radi ispravno i da provjerite za bilo neželjenih učinaka.

Nemojte uzeti amfetamina i dekstroamfetamin kombinaciji s monoaminooksidaze (MAO) inhibitora (npr izokarboksazid [Marplan®], phenelzine [Nardil®], sclcgilin [Eldepryl®], tranilcipromin [Parnate®]). Nemojte početi uzimati ovaj lijek tijekom 2 tjedna nakon što prestanu inhibitor MAO. Ako ih uzeti zajedno ili ne čekati 2 tjedna, mogu se razviti zbunjenost, uznemirenost, glavobolja, nemir, želuca ili crijeva simptome, iznenadna visoka tjelesna temperatura, izuzetno visok krvni tlak ili teških konvulzija.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter (OTC)) lijekove, a posebno onih za kontrolu apetita, astme, prehlada, kašalj, peludna groznica, alergije, ili problema sa sinusima.

Ovaj lijek može uzrokovati ozbiljne srce ili krvne žile problema. To može biti više vjerojatno da će se pojaviti u bolesnika koji imaju obiteljsku povijest bolesti srca. Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate bolove u prsima, poteškoće s disanjem, ili nesvjestice za vrijeme uzimanja ovog lijeka.

Obavijestite svog liječnika odmah ako vi ili vaša obitelj primijetite neobične promjene u ponašanju, kao što je povećanje agresije, neprijateljstva, uznemirenost, ili razdražljivost. Također recite svom liječniku ako imate halucinacije ili bilo kakve neobične misli, posebno ako su novi ili pogoršava brzo.

Ovaj lijek može uzrokovati neke ljude da se osjećaju lažni osjećaj ugode ili postati vrtoglavice, vrtoglavicu, ili manje oprezan nego što su inače. To također može uzrokovati zamagljen vid ili druge problema s vidom. Pobrinite se da znate kako ćete reagirati na ovaj lijek prije nego što voziti, koristiti strojeve, ili učiniti bilo što drugo što bi moglo biti opasno.

Ako ste koristili ovaj lijek za dugo vremena, a vi smatrate da ste postali psihički ili fizički ovisan o njemu, provjerite sa svojim liječnikom. Neki znakovi ovisnosti mogu biti

Ovaj lijek može uzrokovati spor rast. Ako vaše dijete koristi ovaj lijek, liječnik će morati voditi računa o visini i težini Vašeg djeteta.

Ovaj lijek može izazvati Raynaud-ov fenomen, što je problem s cirkulacijom krvi u prstima ruku ili nogu. Obavijestite svog liječnika ako ste bockanje ili bol, hladan osjećaj, bljedilo ili promjene boje kože u prstima ruku ili nogu, pogotovo kada je izložen hladnoći. Nazovite svog liječnika odmah ako imate neobjašnjive čireve ili čireva na prstima ruku ili nogu.

Prije imate bilo kakve medicinske testove, recite liječniku zadužen da uzimate ovaj lijek. Rezultati nekih testova može utjecati na ovaj lijek.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

skladištenje