dijabetesa i vježbe: kada se pratiti razinu šećera u krvi

Vježba je važan dio svakog plana liječenja dijabetesa. Kako bi izbjegli potencijalne probleme, provjerite razinu šećera u krvi prije, za vrijeme i nakon vježbanja.

Dijabetes i vježbanje idu ruku pod ruku, barem kada je u pitanju upravljanje dijabetes. Tjelovježba može pomoći da poboljšate svoju kontrolu šećera u krvi, povećati svoju ukupnu fitness, te smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara.

No, dijabetes i vježbe predstavljaju jedinstvene izazove, previše. Da bi ostvario sigurno, to je presudno da biste pratili svoj šećer u krvi prije, za vrijeme i nakon fizičke aktivnosti. Naučit ćete kako vaše tijelo reagira na vježbanje, što vam može pomoći da se spriječi potencijalno opasne oscilacije šećera u krvi.

Prije skakanja u fitness programa, dobili liječničke redu za vježbanje – pogotovo ako ste bili neaktivni. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim aktivnostima ste razmišlja, najbolje vrijeme za vježbanje i potencijalni utjecaj lijekova na vaš šećer u krvi kao što postanu aktivniji.

Za najbolje zdravstvene prednosti, stručnjaci preporučuju najmanje 150 minuta tjedno umjereno intenzivne fizičke aktivnosti, kao što su

Ako uzimate inzulin ili lijekove koji mogu uzrokovati nizak šećer u krvi (hipoglikemija), mjeriti šećer u krvi 30 minuta prije vježbanja.

Obratite pozornost na ove opće smjernice u odnosu na razinu šećera u krvi – mjeri se u miligramima po decilitru (mg / dl) ili milimola po litri (mmol / L).

250 mg / dL (13.9 mmol / L) ili više. To je oprez zona – šećera u krvi može biti previsoka za vježbanje sigurno. Prije vježbanja, provjerite ketone u urinu – tvari napravili kada vaše tijelo razgrađuje masti za energiju. Prisutnost ketona ukazuje na to da vaše tijelo nema dovoljno inzulina za kontrolu šećera u krvi.

Ako vježbate kad imate visoku razinu ketona, riskirate ketoacidozu – ozbiljna je komplikacija kod šećerne bolesti koji treba hitno liječenje. Umjesto toga, poduzeti mjere za ispravljanje visoke razine šećera u krvi i čekati da vježba dok se keton test ukazuje na odsustvo ketona u mokraći.

Tijekom vježbe, niska razina šećera u krvi je ponekad problem. Ako planirate dugo vježba, provjerite razinu šećera u krvi svakih 30 minuta – pogotovo ako pokušavate novu aktivnost ili povećavajući intenzitet ili trajanje treninga. Provjera svakih pola sata ili tako omogućuje da znate ako vaš šećer u krvi je stabilan, diže ili pada, i da li je siguran da bi vježbanje.

To može biti teško ako ste sudjeluje u otvorenom aktivnosti ili sporta. Međutim, ova mjera opreza je potrebno dok ne znate kako je vaš šećer u krvi reagira na promjene u svojim navikama vježbanja.

Prestati vježbati ako

Jesti ili popiti nešto (s otprilike 15 do 20 grama brzo-djelujući ugljikohidrata) kako povećati svoju razinu šećera u krvi, kao što je

Ponovno provjerite razinu šećera u krvi 15 minuta kasnije. Ako je još uvijek preniska, imaju još 15 grama ugljikohidrata posluživanje i test opet 15 minuta kasnije.

Ponovite koliko je potrebno dok se razina šećera u krvi dostigne najmanje 70 mg / dl (3,9 mmol / L). Ako niste završili svoj trening, možete nastaviti nakon što je razina šećera u krvi se vraća na sigurnom rasponu.

Provjerite šećer u krvi čim završi vježbanje i opet nekoliko puta tijekom sljedećih nekoliko sati. Vježba se oslanja na rezervi šećera pohranjene u mišićima i jetri. Kao što je vaše tijelo obnavlja tim trgovinama, koje je potrebno šećer iz krvi.

Što više naporan vašeg rada, više razina šećera u krvi će biti pogođeni. Niska razina šećera u krvi je moguće čak četiri do osam sati nakon vježbanja. Nakon što je snack s sporije djeluju ugljikohidrata, kao što su granola bar ili staza mix, nakon što vježba može spriječiti pad šećera u krvi.

Ako imate nisku razinu šećera u krvi nakon vježbanja, jesti mali obrok koji sadrži ugljikohidrate, kao što su voće, krekeri ili tablete glukoze ili popiti pola šalice (4 unci / 118 mililitara) voćnog soka.

Vježba je korisno za vaše zdravlje na mnogo načina, ali ako imate dijabetes, testiranje šećera u krvi prije, za vrijeme i nakon vježbanja može biti jednako važno kao i sama vježba.

posjetite svog liječnika