doksazosin (oralnim putem) opis i brand imena

Doksazosin pripada općoj skupini lijekova pod nazivom antihipertenziva. To se koristi za liječenje visokog krvnog tlaka (hipertenzija).

Visoki krvni tlak dodaje da je opterećenje srca i krvnih žila. Ako nastavi za dugo vremena, srce i arterije možda neće raditi ispravno. To može oštetiti krvne žile u mozgu, srcu i bubrezima, što je rezultiralo i moždani udar, zatajenje srca ili zatajenja bubrega. Visoki krvni tlak također može povećati rizik od srčanog udara. Ti problemi mogu biti manje vjerojatno da će se dogoditi ako se kontrolira krvni tlak.

Doksazosin Djeluje opuštajuće krvne žile tako da krv prolazi kroz njih lakše. To pomaže sniziti krvni tlak.

Doksazosin se također koristi za liječenje benigne (nekancerozno) proširenje prostate (benigna hiperplazija prostate [BPH]). Benigna povećanje prostate je problem koji se može pojaviti kod muškaraca, kao oni dobiti stariji. Prostata nalazi se ispod mokraćnog mjehura. Kako prostata povećava, neki mišići u žlijezdi može postati široka i dobiti na putu cijevi koja odvodi mokraću iz mjehura. To može uzrokovati probleme u mokrenja, kao što je potreba za mokrenjem često, slab tok prilikom mokrenja, ili osjećaj ne bude u mogućnosti da u potpunosti isprazniti mjehur.

Doksazosin pomaže opustiti mišiće u prostati i otvaranje mokraćnog mjehura. To može pomoći povećati protok urina i / ili smanjiti simptome. Međutim, doksazosin neće smanjiti prostatu. Prostata se može nastaviti kako bi dobili veći. To može uzrokovati simptome postati još gore s vremenom. Stoga, iako doksazosin može smanjiti probleme uzrokovane povećanom prostatom sada, kirurgija svibanj pa ipak biti potrebno u budućnosti.

Doksazosin je dostupna samo sa svojim liječnikom recept.

Tablet, s produženim oslobađanjem, Tablet

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Alergije

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

pedijatrijski

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

gerijatrijske

Studije na ovaj lijek je učinjeno samo u odraslih bolesnika, a nema konkretne informacije uspoređuju korištenje doksazosin u djece s upotrebu u drugim dobnim skupinama.

Trudnoća

Dojenje

Interakcije lijekova

Vrtoglavica, lakomislenost, ili nesvjestica mogu biti osobito vjerojatno da će se pojaviti u starijih bolesnika s visokim krvnim tlakom, jer su ti pacijenti su obično osjetljiviji od mlađih odraslih na učinke doksazosin.

Ostale interakcije

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Druge zdravstvene probleme

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Doziranje

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Za regularnom tablet-To će vam pomoći da zapamtite da se lijek, pokušati dobiti u naviku uzimanja u isto vrijeme svaki dan.

Za produljenim oslobađanjem tablet-

Za pacijente koji uzimaju ovaj lijek za visoki krvni tlak

Za pacijente koji uzimaju ovaj lijek za benignog povećanja prostate

propustili dozu

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

skladištenje

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Važno je da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi bili sigurni da je ovaj lijek djeluje. To je posebno važno za starije pacijente, koji mogu biti osjetljiviji na učinke ovog lijeka.

Za pacijente koji uzimaju ovaj lijek za visoki krvni tlak

Vrtoglavica, lakomislenost, ili iznenadna nesvjestica može se javiti nakon što se ovaj lijek, pogotovo kada bi se iz ležećeg ili sjedećeg položaja. Ovi učinci su više vjerojatno da se dogodi kada se uzme prvu dozu ovog lijeka. Uzimajući prve doze prije spavanja može spriječiti probleme. Međutim, budite posebno oprezni ako vam je potrebna da bi se tijekom noći. Ti učinci mogu se javiti s bilo kakvim dozama vas odvesti nakon prve doze. Ustajanje polako može pomoći smanjiti ovaj problem. Ako osjetite vrtoglavicu, leći, tako da to ne more. Tada sjesti za nekoliko trenutaka prije nego stoje kako bi se spriječilo vrtoglavicu od povratka.

Vrtoglavica, lakomislenost, ili iznenadna nesvjestica je više vjerojatno da će doći ako se pije alkohol, stalak za dugo vremena, vježbe, ili ako je vruće. Dok uzimate ovaj lijek, budite oprezni ograničiti količinu alkohola koju pijete. Također, koristite dodatnu njegu tijekom vježbe ili vrućina ili ako mora stajati duže vrijeme.

Doksazosin može uzrokovati neke ljude da postanu pospano ili manje oprezan nego što su inače. Pobrinite se da znate kako ćete reagirati na ovaj lijek prije nego što voziti, koristiti strojeve, ili učiniti bilo što drugo što bi moglo biti opasno ako ste vrtoglavicu, pospanost, ili nisu na oprezu. Nakon što ste snimili nekoliko doza ovog lijeka, ti učinci bi trebali smanjiti.

Mogućnost prijapizam, bolna ili dugu erekciju penisa, je rijetka nuspojava koja se može pojaviti prilikom uzimanja doksazosin i mora imati hitnu medicinsku pomoć.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom što je prije moguće, ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.