Ebola mjenjač: možete ebole širi kroz zrak?

Ebola virus bolest ne prenosi zrakom, a ne širiti kroz povremeni kontakt, kao što se u blizini zaražene osobe. Za razliku od respiratornih bolesti, koje se mogu širiti od čestica koje ostaju u zraku nakon zaražena osoba kašlje ili kiše, Ebola se prenosi izravnim kontaktom s tjelesnim tekućinama osobi koja je bolesna od ebole.

Tjelesne tekućine koje se mogu prenositi Ebola uključuju

Dokazi ukazuju da ebole prvi uvodi u ljudskoj populaciji kroz rukovanje ili jesti određene zaražene sisavce kao što su majmuni, voćnih šišmiša, šumski antilope i porcupines. Ebola se potom proširila sa čovjeka na čovjeka putem izravnog kontakta s tjelesnim tekućinama drugom zaražene osobe. Nema dokaza da komarci ili drugih insekata može prenijeti virus ebole.

Ljudi zaraženi Ebola nisu zarazne, osim ako imaju simptome. Ako je osoba bolesna od ebole kašlje ili kiše i sline ili sluzi dotakne tuđe oči, nos, usta, ili otvorenom ranom, ove tekućine može širiti ebolu.

Rukovanje predmetima koji su kontaminirani s tjelesnim tekućinama s osobom koja je bolesna ili koja je umrla od Ebola virus se također može širiti bolest.

S