sprječavanje difterija

Prije nego antibiotici bili dostupni, difterija je uobičajena bolest kod male djece. Danas se bolest ne samo da se mogu liječiti, ali je također moguće spriječiti s cjepivom.

Cjepivo difterije obično u kombinaciji s cjepivima za tetanusa i hripavca (pertussis). Cjepivo tri-u-jedan je poznat kao difterije, tetanusa i pertusisa. Najnovija verzija ovog cjepiva je poznat kao DTaP cjepiva za djecu i Tdap cjepiva za adolescente i odrasle.

Booster metak

Difterijsku, tetanus i pertusis cjepivo je jedan od djetinjstva imunizacija da su liječnici u Sjedinjenim Američkim Državama preporučuju tijekom djetinjstva. Cijepljenje se sastoji od niza od pet hitaca, obično daju u ruke ili bedra, s obzirom da djeca u tim uzrasta

Cjepivo difterije je učinkovit u sprječavanju difteriju. No, postoji svibanj biti neke nuspojave. Neka djeca mogu iskusiti blagu groznicu, probirljivost, pospanost ili osjetljivost na mjestu uboda nakon DTaPshot. Pitajte svog liječnika što možete učiniti za svoje dijete kako bi se smanjili ili ublažili te učinke.

Rijetko je DTaP cjepivo uzrokuje ozbiljne komplikacije u djece, kao što su alergijske reakcije (osip ili osip se razvija u roku od nekoliko minuta od injekcije), napadaje ili šok – komplikacije koje se mogu liječiti.

Neka djeca – poput onih s epilepsijom ili drugom živčanom stanju sustava – ne mogu biti kandidati za DTaP cjepiva.

Nakon početne serije imunizacije u djetinjstvu, trebate booster metak od cjepiva protiv difterije bi vam pomoći u održavanju imuniteta. To je zato što se imunitet protiv difterije blijedi s vremenom.

Djeca trebaju svoj prvi booster metak na oko 12. godine Sljedeća revakcinacija preporučuje se 10 godina kasnije, a zatim ponavlja u razmacima od 10 godina. Booster snimke su posebno važno ako se putuje na području gdje difterije česta pojava.

Booster difterije kombinaciji s tetanus Booster u jednom cjepiva – tetanus difterije (Td) cjepiva. Ova kombinacija cjepivo se daje injekcijom, obično u ruke ili bedra.

Liječnici preporučuju da svatko stariji od 7 godina koji nikad nije bio cijepljen protiv difterije primiti tri doze TD cjepiva.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti također preporučuje jednokratni kombinaciji toksoid tetanusa, smanjena difterije i hripavca bestaničnim (Tdap) cjepivo za adolescente oko 12 godina, a za sve one starije od onog koji nije dobio cjepivo u prošlosti – ili ne zna ako su primili cjepivo. To je također preporuča za svakoga tko je u drugom stanju, bez obzira na status prethodnog cijepljenja.