suha koža

Inače, suha koža nije ozbiljna, ali to može biti neugodan i ružan, stvarajući fine linije i bore.

Ozbiljni suhe kože uvjeti – naslijedio grupa poremećaja zove ihtioza – ponekad može biti disfiguring i potresan. Srećom, okolišni čimbenici koji se mogu barem djelomično kontrolirana uzrok većine suhu kožu. Ti faktori uključuju vruće ili hladno vrijeme, niska vlažnost i namakanje u toploj vodi.

Kronični ili ozbiljne probleme suhe kože može zahtijevati procjenu od strane liječnika koji se bavi kože (dermatolog). Ali prvo što možete učiniti mnogo na svoju vlastitu poboljšati vaše kože, uključujući upotrebu hidratantne kreme i izbjegavanje grub, suh sapune.

Suha koža je često privremeno – možete ga dobiti samo zimi, na primjer – ali to može biti doživotno stanje. I premda je koža često najsuše na ruke i potkoljenice, to varira od osobe do osobe. Štoviše, znakovi i simptomi suhe kože ovisi o vašoj dobi, Vaše zdravlje, gdje živite, vrijeme provedeno na otvorenom i uzrok problema.

Suha koža je vjerojatno da će izazvati jednu ili više od sljedećih

Kada posjetiti liječnika

Većina slučajeva suhe kože odgovoriti i na način života i home lijekova. Posavjetujte se s liječnikom ako

Što možeš učiniti

Iako je većina slučajeva suhe kože (Xerosis) imaju razloga za okoliš, određene bolesti također mogu značajno utjecati na vašu kožu. Potencijalni uzroci suhe kože uključuju

Iako svatko može razviti suhu kožu, vi svibanj biti više vjerojatno da će razviti stanje ako

Kod nekih ljudi koji imaju tendenciju ekcema, suhe kože koja nije stalo može dovesti do

Ove komplikacije su najvjerojatnije pojaviti kada normalne zaštitne mehanizme kože da ozbiljno su ugrožena. Na primjer, teško suha koža može uzrokovati duboke pukotine i pukotina, koja se može otvoriti i krvari, pružajući put za invaziju bakterija.

Što očekivati ​​od svog liječnika

Vi ste vjerojatno da će početi gledajući svog obiteljskog liječnika. Međutim, u nekim slučajevima, možda ćete biti upućeni izravno specijalisti u kožne bolesti (dermatolog).

Evo neke informacije kako bi vam pomoći da dobijete spreman za imenovanje i znaju što mogu očekivati ​​od svog liječnika.

Priprema popis pitanja pomoći će vam da iskoristite svoje vrijeme sa svojim liječnikom. Za suhu kožu, neka osnovna pitanja pitati uključuju

Ne ustručavajte se pitati bilo kakva druga pitanja koja imate.

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti nekoliko pitanja, kao što su

Fizička ispit i povijest bolesti

Vaš liječnik je vjerojatno da će provesti fizički pregled i pitati o vašem medicinskom povijesti, uključujući i kada je počela vaša suha koža, što čimbenici bude bolje ili lošije, kupaći navike, vaša dijeta, i kako se brine za vašu kožu.

Vi svibanj imati određene dijagnostičke testove ako je vaš liječnik posumnja da je vaš suhe kože je rezultat temeljne medicinske stanje, kao što je underactive štitnjače (hipotireoza).

U većini slučajeva, suha koža dobro reagira na mjere načina života, kao što su korištenje hidratantne kreme i izbjegavanje duge, tople tuševe i kade. Ako imate jako suhu i pokriven krljuštima kože, vaš liječnik može preporučiti da koristite over-the-counter (neprepisan) krema koja sadrži mliječnu kiselinu ili mliječnu kiselinu i ureu.

Ako imate ozbiljnijih bolesti kože, kao što su atopijski dermatitis, ihtioza ili psorijaze, liječnik može propisati kreme recept i masti ili druge tretmane uz kućnu njegu.

Ponekad suha koža dovodi do dermatitisa, što uzrokuje crvena, svrbež kože. U tim slučajevima, liječenje može uključivati ​​losione hidrokortizon tvari. Ako je vaša koža pukotine otvorene, liječnik može propisati mokre rane kako bi spriječio infekcije.

Sljedeće mjere mogu pomoći zadržati kožu vlažnom i zdrava

Hidratizirati. Ovlaživači i zatvara preko kože da zadrži vodu da pobjegnu. Nanesite hidratantnu kremu nekoliko puta dnevno. Deblji hidratizirajućim rade najbolje, kao što je nad-the-counter marke Eucerin i cetaphil.

Vi svibanj također žele koristiti kozmetiku koja sadrže hidratantne kreme. Ako je vaša koža izrazito suha, vi svibanj želite primijeniti ulje, kao što je baby ulje, a koža je još uvijek vlažan. Ulje ima više izdržljivost od hidratizirajućim veze i sprečava isparavanje vode s površine kože.

Druga mogućnost je masti koje sadrže vazelin (vazelin, Aquaphor). Međutim, oni se mogu osjećati masnu, tako da možete ih koristiti samo noću.

Ako suhu kožu uzrokuje svrab, primjenjuju kul obloge na tom području. Kako bi se smanjila upala, koristite neprepisan hidrokortizon kremu ili mast, koja sadrži najmanje 1 posto hidrokortizon. Ako ove mjere ne smanjiti vaše simptome ili ako se simptomi pogoršaju, vidjeti svog liječnika ili se obratite dermatologu.

posjetite svog liječnika